Włoskie calzone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczne drożdżowe ciasto z farszem pełnym po brzegi w którym każdy znajdzie coś dla siebie podpieczone pieczarki, szynkę, paprykę zieloną i czerwoną, salami, kukurydzę, cebulkę, ser mozzarella, ketchup całość w pysznym pierożku. Przepis dostałam od znajomej z Włoch, nam bardzo posmakowały ;)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    6 łyżek oliwy z oliwek
    1/2 l ciepłej wody
    30 g drożdży świeżych
    2 łyżki przyprawy do pizzy
    łyżka cukru
    łyżka soli

    Farsz:
    papryka zielona
    papryka czerwona
    1/2 kg pieczarek
    300 g szynki
    150 g salami
    cebulka czerwona
    przyprawa do pizzy
    300 g sera żółtego mozzarella
    puszka kukurydzy
    łyżka oliwy

    Oraz:
    jajko do posmarowania
    kminek
    ketchup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Włoskie calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłej wodzie w misce, dodać sól, cukier, oliwę, przyprawę do pizzy i wymieszać. Przelać do mąki i wyrabiać ciasto ręcznie nie długo. Ciasto przełożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Pieczarki kroimy podsmażamy na oliwie, dodajemy szynkę oraz salami pokrojone, cebulę czerwoną, papryki pokrojone w kosteczkę, przyprawę do pizzy, kukurydzę. Zdejmujemy z ognia i ścieramy na tarce na dużych oczkach ser mozzarella. Całość delikatnie mieszamy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mące blacie, od miseczki wykrawamy kółka. Każde kółeczko na środku smarujemy ketchupem (po łyżce) nakładamy farsz i zlepiamy tak jak pierogi.
  • . 4. Calzone przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.
  • 5. Pierożki pieczemy krótko ok 10-15 minut w jak największej temperaturze np. w 220 stopniach zależy jaką ma moc piekarnik.

Porady

Ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania i wyrastania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana

To może cię zainteresować