Pieróg syberyjski nadziewany rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozetrzeć drożdże z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić. Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać żółtka, jajko, mleko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę sklarowanego masła. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Gdy podwoi objętość, wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.
2.Z surowej ryby usunąć ości. Mięso posiekać na bardzo małe kawałeczki. Cebule obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części w proporcjach 2:2:1 i odstawić na 10 min.
Jajo rozbić na jednolitą masę.
3.Większe porcje ciasta rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy na prostokątne placki o grubości 1 cm. Oprószyć je mąka.
Jeden z placków umieścić na wyłożonej natłuszczonym pergaminem brytfannie.
Ułożyć nań warstwę posiekanej ryby, osolić, dodać pieprz, następnie przykryć warstwą zrumienionej cebuli. Całość przykryć drugim plackiem ciasta i starannie zlepić brzegi.
Z pozostałego ciasta uformować cienkie wałeczki i ozdobić nim pieróg.
4.Gotowy pierog posmarować starannie rozmąconym jajem. Piec w nagrzanym do temp. 230 stopni C piekarniku przez 45 min.
Upieczony pierog polać roztopionym masłem i podzielić na porcje po podaniu na stół.
Komentarze