Pieróg syberyjski nadziewany rybą

4.5 (176 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Drożdżowy pieróg z rybnym farszem

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże swieże: 20 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - żółtka: 2 sztuki
    - Jajko: 2 sztuki
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - masło: 2.5 łyżki
    - jesiotr: 600 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - stopione masło: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Pieróg

Pieróg syberyjski nadziewany rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozetrzeć drożdże z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić. Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać żółtka, jajko, mleko, szczyptę soli oraz 1 łyżkę sklarowanego masła. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Gdy podwoi objętość, wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.
  • 2. Z surowej ryby usunąć ości. Mięso posiekać na bardzo małe kawałeczki. Cebule obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle na jasnozłoty kolor. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części w proporcjach 2:2:1 i odstawić na 10 min.
    Jajo rozbić na jednolitą masę.
  • 3. Większe porcje ciasta rozwałkować na oprószonej mąka stolnicy na prostokątne placki o grubości 1 cm. Oprószyć je mąka.
    Jeden z placków umieścić na wyłożonej natłuszczonym pergaminem brytfannie.
    Ułożyć nań warstwę posiekanej ryby, osolić, dodać pieprz, następnie przykryć warstwą zrumienionej cebuli. Całość przykryć drugim plackiem ciasta i starannie zlepić brzegi.
    Z pozostałego ciasta uformować cienkie wałeczki i ozdobić nim pieróg.
  • 4. Gotowy pierog posmarować starannie rozmąconym jajem. Piec w nagrzanym do temp. 230 stopni C piekarniku przez 45 min.
    Upieczony pierog polać roztopionym masłem i podzielić na porcje po podaniu na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować