Calzone a'la mexicana

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Calzone z nadzieniem a'la meksykańskim. Pewnie daleko im do oryginału ale w mojej rodzinie wszystkim smakowała ta wersja.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki pszennej
    25 g drożdży
    1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki oleju
    sól
    1 jajko
    Farsz:
    400 g kiełbasy
    200 g wędzonego boczku
    500 g pieczarek
    puszka fasoli czerwonej
    puszka kukurydzy
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    250 g sera żółtego
    majeranek, bazylia, oregano
    papryka słodka i ostra
    sól
    pieprz
    ketchup
Wystaw ocenę:

4.95 (175 ocen)

Calzone a'la mexicana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dodajemy ciepłe mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce aż podwoi objętość.
  • 2. Farsz: Cebulę drobno siekamy. Kiełbasę i pieczarki kroimy w półplasterki a boczek i paprykę w kostkę. Fasole i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kiełbasę i boczek (bez tłuszczu bo wystarczająco dużo wytopi się go z boczku w trakcie smażenia), po chwili dodajemy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż woda wyparuje i całość lekko się podsmaży. Na koniec dodajemy paprykę, kukurydze i fasolę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem. Farsz odstawiamy żeby trochę ostygł.
  • Calzone a'la mexicana 3. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 12 w miarę równych części. Każdą kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 20 cm. Każdy placek smarujemy niewielką ilością ketchupu zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Na połówce każdego placka nakładamy porcję nadzienia i posypujemy startym serem. Wolne brzegi placka smarujemy wodą, składamy na pół i formujemy dużego pieroga dobrze sklejając brzegi. Pierogi przekładamy na blaszkę a ich wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Podajemy z sosem czosnkowym. Smacznego :)

Porady

Następnego dnia można odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Sobota 15.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=229 PP_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować