Pizza to czy calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasta rozwijamy i rozwałkowujemy.
2.Połowę masła roztapiamy, przeciskamy 1 ząbek czosnku przez praskę. Dodajemy śmietankę, pół paczki parmezanu, sól, pieprz. Zagotowujemy.
3.Pierś przecinamy na pół wzdłuż, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni, po usmażeniu rozszarpujemy ją na małe kawałki.
Sos dodajemy do poszarpanej piersi.
4.Boczek kroimy na drobne kawałki i podsmażamy. Dodajemy do sosu z piersią.
Do sosu dodajemy mascarpone, mozzarellę, boczek i posiekaną pietruszkę (3/4 części).
5.Robimy sos pomidorowy: zagotowujemy przecier i koncentrat, dodajemy papryki, sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (1 ząbek).
6.jedną część ciasta dzielimy na pół w ten sposób, że kładziemy na nim część sosu. Zakładamy ciastem żeby zamknąć każdy bok. Z drugiego ciasta wycinamy paski i robimy supełki. Wkładamy je na łączenie ciasta z sosem i tego bez sosu.
7.Na cieście bez niczego smarujemy sos pomidorowy, dodajemy szynkę i posypujemy mozzarellą lub parmezanem. Zapiekamy całość 20 min w 180 stopniach góra- dół.
8.Po upieczeniu smarujemy roztopionym masłem z czosnkiem (1 wyciśnięty ząbek) i resztą posiekanej pietruszki supełki.
Komentarze