Cakesicles z chrupiącym elementem, masłem orzechowym w białej czekoladzie

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Jeden z deserów, który ostatnio króluje na słodkich stołach to pyszne cakesicles w najróżniejszych odsłonach smakowych.

Nie dość, że wyglądają pięknie to są bardzo smaczne i mają chyba nieskończenie wiele możliwości smakowych.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Środek:
    312g ciasta ciemnego typu babkowe, biszkoptowe lub murzynek
    60g czekoladek kinder
    2 łyżki masła orzechowego + Ok. 50ml wody
    2 łyżki krokantu
    15g bananów liofilizowanych
    1 łyżka mascarpone

    Polewa i dekoracje:
    300g czekolady białej rozpuszczonej
    1-2 łyżki oleju (neutralny w smaku lub kokosowy)
    Jadalne suszone kwiaty
    Jadalne złoto
    Maliny liofilizowane
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Cake pops

Cakesicles z chrupiącym elementem, masłem orzechowym w białej czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozdrobnić, dodać krokant, masło orzechowe w proszku wymieszane z wodą, czekoladki rozpuszczone, zmielone banany liofilizowane, mascarpone .Całość zagnieść bardzo dokładnie na sklejone ciasto.
  • 2. Ciastem wylepić dokładnie foremki i wbić patyki. Foremki włożyć do zamrażarki na kilka godzin, zamrożone desery wyjąć z foremek.
  • 3. Czekoladę rozpuścić, dodać olej, wymieszać. Zamrożone desery maczać w czekoladzie, pozwolić aby nadmiar czekolady spłynął z powrotem do kubeczka. Układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki, aż czekolada całkowicie zastygnie.
  • 4. Resztą rozpuszczonej czekolady polewać desery po skosie lejąc cienkim strumieniem i od razu nakładać dekoracje według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować