Mini burgery z Jalapeño

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Te burgery są naprawdę wyśmienite i jestem pewna, że zrobisz nimi furorę na przyjęciu! W końcu kto z nas kto nie lubi burgerów???

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BUłECZKI:
    - świeże drożdże: 20 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - mleko: 3 łyżki
    - mąka pszenna: 3 szklanki
    - mąka pszenna: 0.25 szklanki
    - cukier: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - masło, stopione: 2.5 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    KOTLECIKI:
    - mielona szynka wieprzowa: 750 gramów
    - mała cebula, drobno posiekana: 1 sztuka
    - ząbek czosnku, przetarty przez praskę: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - pesto z bazylii: 2 łyżki
    - krążki marynowanej papryczki jalapeño, drobno posiekane: 10 sztuk
    - cheddar, starty: 4 łyżki
    - jajo: 1 sztuka
    DODATKOWO:
    - ogórek świeży, średni: 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - wykałaczki: 23 sztuk
    - ketchup albo mój Przysmak Denisa: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Burgery Hamburgery Przystawki

Mini burgery z jalapeño - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki

    1. Zrób zaczyn drożdżowy. W małej misce połącz drożdże, 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

    2. W misce od miksera połącz mąkę, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli. Następnie dodaj szklankę mleka, masło, jajko oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto końcówką z hakiem albo ręcznie przez kilka minut.

    3. Włóż wyrobione ciasto do miski, lekko spryskanej oliwą. Przykryj folią spożywczą i odłóż w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.

    4. Kiedy ciasto już wyrośnie przełóż je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrób, aby się nie kleiło.

    5. Następnie podziel na dwie części (tak będzie łatwiej) i rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm.

    6. Teraz przy pomocy pierścienia, wytnij kółka (u mnie o średnicy 6 cm).

    7. Połóż wszystkie wykrojone bułeczki na blasze do pieczenia, pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca z każdej strony.

    8. Przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut, aby ciasto po raz drugi wyrosło.

    9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C i piecz około 15 minut, aż bułeczki będą lekko złotego koloru.

    10. Po wyjęciu z piekarnika, posmaruj bardzo cienką warstwą stopionego masła.

    11. Odłóż na kratkę do ostygnięcia.
  • 2. Kotleciki

    1. Do dużej miski włóż wszystkie składniki i wymieszaj do uzyskania zwartej masy.

    2. Uformuj małe kotleciki.
    RADA: Aby mieć pewność, że wszystkie kotleciki będą miały taką samą wielkość, używam pierścienia, którego użyłam do robienia bułeczek. Połóż pierścień i delikatnie rozłóż w nim mięso, aby uformować idealne koło.
    3. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotleciki przez około 2 minuty z każdej strony, aby były lekko brązowe.
  • Mini burgery z Jalapeño 3. Burgery

    1. Rozłóż bułeczki na blacie, każdą z nich delikatnie przekrój na pół.

    2. Górną oraz dolną cześć posmaruj Przysmakiem Denisa.

    3. Następnie na dolną część połóż kotlecik, na niego ogórek i kawałek pomidora.

    4. Przykryj górną częścią bułeczki i wbij wykałaczkę.

    5. Można podawać z ciepłym kotlecikiem, wtedy podgrzej go lekko w mikrofalówce.

    Bardzo dobrze smakują również na zimno. W takim wypadku burgery można przygotować nawet kilka godzin wcześniej. Pamiętaj przykryć zrobione burgery, aby nie wyschły.

    Smacznego!
  • 4. Po Przysmak Denisa zapraszam na mój blog http://www.sandrabakesaparty.awsome.pl/?article=8 albo do mojej książki kucharskiej na Polska gotuje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować