Przaśny omlet z botwinką i salcesonem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Te pyszności na talerzu najlepiej oceni głodny mężczyzna. Są warzywa, jajka i salceson pachnący majerankiem i czosnkiem.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mała cebula
    2 łyżki oleju rzepakowego
    botwinka ( 2 buraczki )
    5 jajek
    łyżka mąki pszennej
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    łyżka nasion słonecznika
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku

    salceson włoski ok 150 g
    pomidorki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Przaśny omlet z botwinką i salcesonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę drobniutko pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju rzepakowym. Botwinkę oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    Pokrojoną botwinkę, pokrojone liście, łodygi, buraczki dodać na patelnię. Usmażyć na wolnym ogniu.
    Jajka rozbełtać w miseczce z łyżką mąki pszennej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, pestki słonecznika, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku.
    Wylać na patelnię i przykryć. Na wolnym ogniu smażyć, aż jajka się zetną.
    Omlet zsunąć na talerz. Przekroić na pół. Każdą połówkę złożyć jeszcze na pół wkładając do środka plastry salcesonu. Obłożyć pomidorkami.
    Smacznego.

Porady

Salceson można pominąć, albo zastąpić szynką lub inną wędliną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Cebula Jajka Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować