Zasmażane buraczki z groszkiem i wiórkami kokosowymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Buraczki w duecie z groszkiem to naprawdę smaczne połączenie. Dodatek kokosa znacznie wzbogaca walory smakowe jarzynki. Buraczki w słodko – kwaśnej wersji to doskonały dodatek do obiadu, który z pewnością mile zaskoczy domowników.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g obranych, gotowanych czerwonych braków
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    2 łodygi selera naciowego (łącznie 190 g)
    1 duża cytryna (170 g)
    1 mała biała cebula (75 g)
    5 ząbków czosnku
    5 łyżek wiórków kokosowych (uprzednio uprażone na suchej patelni)
    2 łyżki masła
    2 żółtka
    6 łyżek śmietany 18%
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zasmażane buraczki z groszkiem i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zasmażane buraczki z groszkiem i wiórkami kokosowymi 1. W garnku rozpuścić masło, dodać obrane i posiekane cebulę i czosnek, drobno pokrojony seler, wiórki kokosowe, cukier, imbir i chilli. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zasmażane buraczki z groszkiem i wiórkami kokosowymi 2. Następnie dołożyć pokrojone w małą kostkę buraki i smażyć 5 min, często mieszając. Dodać osączony groszek i smażyć jeszcze 2 – 3 min, także mieszając.
  • Zasmażane buraczki z groszkiem i wiórkami kokosowymi 3. W naczyniu dokładnie wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, żółtka i śmietanę – mieszankę wlać do zawartości garnka, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować