Buraczki w duecie z groszkiem to naprawdę smaczne połączenie. Dodatek kokosa znacznie wzbogaca walory smakowe jarzynki. Buraczki w słodko – kwaśnej wersji to doskonały dodatek do obiadu, który z pewnością mile zaskoczy domowników.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
800 g obranych, gotowanych czerwonych braków
1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
2 łodygi selera naciowego (łącznie 190 g)
1 duża cytryna (170 g)
1 mała biała cebula (75 g)
5 ząbków czosnku
5 łyżek wiórków kokosowych (uprzednio uprażone na suchej patelni)
2 łyżki masła
2 żółtka
6 łyżek śmietany 18%
1 łyżeczka imbiru mielonego
1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
2 łyżeczki cukru trzcinowego nierafinowanego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Zasmażane buraczki z groszkiem i wiórkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać obrane i posiekane cebulę i czosnek, drobno pokrojony seler, wiórki kokosowe, cukier, imbir i chilli. Składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone w małą kostkę buraki i smażyć 5 min, często mieszając. Dodać osączony groszek i smażyć jeszcze 2 – 3 min, także mieszając.
3.W naczyniu dokładnie wymieszać sok wyciśnięty z cytryny, żółtka i śmietanę – mieszankę wlać do zawartości garnka, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Komentarze