Paluchy śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Paluchy śniadaniowe

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
    25 gram drożdży
    1,5 szklanki wody czyli 300 ml
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki

Paluchy śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szklance wody o temp: pokojowej rozpuszczamy drożdże,dodajemy trochę mąki i wyrabiamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany- odstawiamy do wyrośnięcia i aż opadnie (ok 40 min), Następnie dolewamy pozostałą wodę,dodajemy sól, mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do odpoczęcia ok 30 min. Następnie dzielimy ciasto na równe części ok 100 gram i formujemy paluchy które. Kładziemy na blachę z papierem i czekamy aż podwoja objętość przed włożeniem do piekarnika nacinamy ukośnie. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 min..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować