Nazywany jest również kotletem szwajcarskim . Cordon Bleu to nic innego jak złożony na pół filet z kurczaka w złocistej panierce nadziewany szynką i żółtym serem.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Filet z kurczaka 2 podwójne lub duże sznycle cielęce
Biała szynka 4 plastry
Żółty ser 4 prostopadłościany 1cm x 1cm x 5cm
Jajko 2 małe jajka
Mąka
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Papryka słodka
Cordon bleu z szynką i serem (kotlet szwajcarski) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Sznycle cienko rozbić. Plastry szynki złożyć dwa razy i ułożyć na połówce sznycla . Na to nałożyć słupek sera i złożyć kotlet na pół. Spiąć wykałaczkami. Jajko wbić do głębokiego talerza, roztrzepać widelcem z odrobiną soli.
2. Sznycle najpierw panierować w mące, następnie w jajku, a na koniec obtaczać w bułce tartej.
3. Na dużej patelni rozgrzać olej. Smażyć Cordon bleu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego ;-)
Komentarze