Japońskie bułeczki hokkaido z cynamonem

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Niezwykle miękkie i delikatne bułeczki. Proste do przygotowania i pyszne, a z cynamonem w środku smakują rewelacyjnie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kleik:
    mleko 100 ml,
    mąka 2 łyżki,
    Ciasto:
    mąka 2 i 1/3 szklanki,
    jajko 1 sztuka,
    mleko ciepłe 160 ml,
    masło 25 g,
    cukier 2 łyżki,
    suszone drożdże 7 g,
    sól 1 łyżeczka,
    Nadzienie:
    masło 40 g,
    cukier trzcinowy 4 łyżki,
    cynamon 1 łyżka,
    Dodatkowo:
    jajko 1 sztuka do posmarowania bułeczek,
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe Desery

Japońskie bułeczki hokkaido z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kleik: Mleko i mąkę podgrzać i mieszać do momentu aż całość zgęstnieje. Kleik przykryć i odstawić.
    Nadzienie: Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier wymieszać z cynamonem.
    Ciasto: Masło rozpuścić i ostudzić. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, kleik oraz drożdże. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie dodać roztopione masło i ponownie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm i posmarować masłem, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dłuższe brzegi zagiąć do środka i zrolować. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować