Bułeczki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżka cukru,mleko podgrzać i zalać drożdże i wymieszać z 2 łyżkami mąki.Odczyn zostawić do podrośnięcia. Masło rozpuścić w szklance w mikrofali lub w rondelku na patelni.
2.Pozostałą mąkę wsypać do miski,połączyć z cukrem wodą jajkiem i ciepłym rozpuszczonym masłem dodać rozczyn z drożdży i wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki.
Odstawić na pół godziny aby wyrosło w ciepłe miejsce. Następnie formować kulki i układać je na blasze wyłożonej pergaminem przykryć ściereczką i znów zostawić do podwojenia objętości.
3.Bułeczki smarować rozmąconym żółtkiem ,obficie posypać każda sezamem i piec około 25 minut w temp 190* Podawać z marmoladą.
Komentarze