Bułki z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przekładam drożdże, łyżkę mąki, cukier, dolewam wodę letnią taką ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dolewam wodę resztę, dodaję sól i ciasto wyrabiam. Na końcu dodaję oliwę i jeszcze raz zarabiam. Odstawiam go wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Ciasto przekładam na deskę podsypaną mąka formuję wałek i dzielę na osiem części.
3.Na każdej części układam po łyżce kaszanki i sklejam bułki. Odstawiam do wyrośnięcia na blaszce wysmarowanej.
4.Bułki przed pieczeniem posypuję mąką jeszcze. Piekę 15 minut temp 220 stopni. Najlepsze są ciepłe
Komentarze