Batbout

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam Was na tradycyjny, marokański chlebek z patelni - BATBOUT ( inne nazwy marokańskich chlebków to Mekhmar, Mkhamer, Toghrift i Matlou ).

w Maroku pieczywo bardzo często zastępuje sztućce ( zresztą nie tylko w Maroku, ale i w innych, odwiedzonych przeze mnie krajach arabskich ).

Je się je prawie do każdego posiłku i prawie zawsze gości na stole.

Służy do nabierania mięs, sosów i tajinu oraz nadziewania i faszerowania.

W Maroku można go kupić w każdej piekarni lub na przydrożnych straganach.

W domu przygotujemy go błyskawicznie!

Nie wymaga pieczenia w piekarniku - batbout smażymy na suchej patelni.

Spróbujcie!

Gwarantuję, że będziecie zajadać ze smakiem!

Pieczywo jest delikatne środku i długo utrzymuje swoją świeżość!

Polecam!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka semolina - 120 g

    * mąka pszenna - 280 g

    * świeże drożdże - 30 g

    * ciepła woda - 1 szkl = 250 ml

    * sól - 1 łyżeczka

    * oliwa z oliwek - 2 pełne łyżki

    * cukier - 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki

Batbout - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Mąkę pszenną przesiewamy z semoliną, solą i cukrem.

    Dodajemy pokruszone, świeże drożdże i dolewamy ciepłą ( ale nie gorącą! ) wodę.

    Wyrabiamy mikserem z hakiem dolewając pod koniec 2 pełne łyżki oliwy.

    Gdyby konsystencja była zbyt twarda dodajemy jeszcze odrobinę ciepłej wody - miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

    Będzie się ono lekko kleiło - tak ma być!

    Odrywamy po kawałku, formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na podsypanej semoliną blasze.

    Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie lekko nakłuwamy i odstawiamy jeszcze na chwilkę.

    Smażymy z dwóch strona na rozgrzanej ( najlepiej żeliwnej albo innej z grubym dnem ) patelni uważając, by się nie przypaliły!

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować