Domowe zapiekanki na bagietkach

5 (162 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Polecam pyszną, szybką łatwą w wykonaniu zapiekankę.
Zapiekanka z pieczarkami serem itp.
Lubiana przez dużych i małych łasuchów.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • bagietka krótka 1 szt,
    pieczarki 300 g,
    cebula 1 szt,
    masło klarowne 3 łyżki,
    bułka tarta 1 -2 łyżki,
    żółty ser 100 - 150 g,
    natka pietruszki do dekoracji, tymianek 1/2 łyżeczki,
    sól,pieprz do smaku,
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bagietka Zapiekanki Ser

Domowe zapiekanki na bagietkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe zapiekanki 1. Pieczarki obrać, oczyścić i pokroić w plasterki, cebule obrać, pokroić w kostkę.
    Patelnie rozgrzać dodać masło klarowne oraz obraną pokrojoną cebule.
    Cebule usmażyć do zeszklenia, dodając pokrojone pieczarki, smażyć do wyparowania soku wytworzonego podczas smażenia pieczarek.
    Dodać rozmoczoną w wodzie ale odciśniętą bułkę oraz przyprawy takie jak tymianek, sól, pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Krótką bagietkę rozkroić po długości, na każdą polówkę nałożyć farsz pieczarkowy, obsypać startym żółtym serem.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać do rozpuszczenia sera w temperaturze 190 stopni.

    Po upieczeniu udekorować gałązkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować