Zupa krupnik na kościach schabowych

4 (4 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taką zupę krupnik mogłabym jeść na okrągło, nigdy mi się nie znudzi. Kasza jest bardzo zdrowa dlatego polecam ją szczególnie osobom którzy lubią kasze. Najlepsza wychodzi na kościach od schabu.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg kości od schabu
    kawałek pora
    1/2 selera
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    mała cebula
    korzeń pietruszki
    pietruszka zielona (u mnie mrożona)
    6 pełnych łyżek kaszy jęczmiennej drobnej
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zupa krupnik na kościach schabowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy opłukane kości schabowe i zalewamy ok 3 litrami zimnej wody, stawiamy na kuchenkę. Do zupy dodajemy startą na tarce na dużych oczkach pietruszkę, marchewki, selera, pora, czosnek oraz cebulę posiekaną drobno. Gotujemy ok 25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości mięsa i kaszy.
  • 2. Ściągamy zupę z ognia i dodajemy pietruszkę. Z kości obieramy mięso i dodajemy do zupy.

Porady

Pietruszka najlepsza świeża, ale można użyć mrożonej. Zupa wychodzi najlepsza na kościach schabowych, wtedy robi się taki kleik z drobiowych kości takich nie wyjdzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować