Knedle z boczkiem i kapustą kiszoną

5 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Knedle z czerstwego pieczywa, popularne w kuchni austriackiej i niemieckiej, można przygotować na różne sposoby, wykorzystując preferowane przez siebie metody obróbki termicznej.
Knedle z dodatkiem kapusty kiszonej i boczku wędzonego możemy podać z lekkim sosem pieczeniowym, z warzywami gotowanymi na parze czy też jako dodatek do podpiekanej białej kiełbasy.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g czerstwego pszennego pieczywa
    250-300 g boczku wędzonego
    250 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku
    3 jajka wiejskie
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    ok. 3 łyżki mąki pszennej
    ok. 130 g bulionu warzywnego
    sól do smaku
    1 łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
    1 łyżeczka papryki mielonej
    1 łyżeczka kminku mielonego
    2 łyżeczki majeranku
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Knedle

Knedle z boczkiem i kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zanim zabierzemy się za przygotowanie knedli, musimy zgromadzić pieczywo, najlepiej pszenne.
    * Czasem można kupić gotowe pieczywo do robienia knedli, już pokrojone.

    Pszenne bułki lub weki kroimy w kostkę, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu do wysuszenia. Po kilkunastu godzinach mamy idealne kosteczki pszenne.

    Zaczynamy od posiekania kapusty kiszonej. Następnie przekładamy ją do garnka, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Kapustę możemy przyprawić do smaku wg uznania, ale nie jest to konieczne, ponieważ bulion jest aromatyczny. Po obgotowaniu kapusty nie wylewamy płynu, będzie nam potrzebny.

    Na oleju obsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy cebulę podobnie pokrojoną i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przekładamy do miski z czerstwymi kostkami pieczywa i mieszamy.
    Dodajemy podgotowaną kapustę? mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut, aż pieczywo nasiąknie płynem.
    Następnie dodajemy roztrzepane jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie całość na jednolitą masę. Masa będzie się kleić i to jest normalne. W razie zbyt gęstej masy dodajemy odrobinę bulionu lub wody, w przeciwnym wypadku dodajemy bułki tartej. Masa powinna być gęsta. Ważne jest dokładne wyrobienie.
    Zwilżonymi dłońmi nabieramy garść masy i formujemy okrągłe knedle.

    Z podanej proporcji wyjdzie 12 dużych sztuk.

    W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wkładamy knedle, tak, aby nie dotykały się, ponieważ w trakcie gotowania powiększą swoją objętość. Knedle gotujemy na słabym ogniu, pod przykryciem, przez około 15-20 minut, w zależności od wielkości knedli.



    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować