Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Drożdżówki z makiem

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600-650 g mąki
    1 op suchych drożdży
    2 żółtka
    50 g masła
    250 ml mleka
    80 ml wody
    3 łyżki cukru
    szczypta soli

    1 puszka maku
    2-3 białka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko i wodę mieszamy i podgrzewamy na lekko ciepło dodajemy cukier i drożdże.
    Mąkę mieszamy z solą Dodajemy mleko z drożdżami rozmieszane żółtka i roztopione masło, wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, otaczamy w mące i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjmujemy i wałkujemy duży prostokąt. ok 60x40 cm
    Mak mieszamy z białkami (nie trzeba ubijać) Smarujemy równomiernie całe ciasto i zwijamy w rulon. Kroimy w trójkąty i przyciskamy przez środek trzonkiem drewnianej łyżki . Odkładamy drożdżówki do podrośnięcia. smarujemy rozmąconym białkiem i pieczemy w temp 180 st przez ok 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować