Rolady z rodzynkami i aronią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kruche rolady z nadzieniem ze słodkich rodzynków i purre z owoców nieco kwaskowej aronii. Wyśmienite ciasto – doskonałe na poczęstunek dla gości czy do popołudniowej kawy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    4 i ½ szklanki mąki pszennej + do podsypania
    2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L mleka)
    300 g masła lub margaryny
    330 g śmietany 12%
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)

    Nadzienie:
    300 g rodzynków
    250 g owoców aronii (świeże lub z kompotu)

    Dodatkowo:
    1 jajko
    1 łyżka mleka
    cukier do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolady z rodzynkami i aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolady z rodzynkami i aronią 1. Masło/margarynę rozpuścić i wystudzić. Dodać pozostałe składniki przeznaczone na ciasto i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce (co najmniej 30 min lub włożyć na noc do lodówki).
    Rodzynki sparzyć, osączyć i wystudzić. Aronię zblendować i wymieszać z rodzynkami.
    Schłodzone ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki, podsypując mąką. Na każdym placku rozsmarować ¼ nadzienia i zwinąć w roladę.
  • Rolady z rodzynkami i aronią 2. Następnie wierzch każdego ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać cukrem.
    Piec ok. 60 min w temp. 180⁰C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować