Kruche rolady z nadzieniem ze słodkich rodzynków i purre z owoców nieco kwaskowej aronii. Wyśmienite ciasto – doskonałe na poczęstunek dla gości czy do popołudniowej kawy.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
4 i ½ szklanki mąki pszennej + do podsypania
2 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L mleka)
300 g masła lub margaryny
330 g śmietany 12%
3 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)
Nadzienie:
300 g rodzynków
250 g owoców aronii (świeże lub z kompotu)
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
cukier do posypania ciasta
Rolady z rodzynkami i aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło/margarynę rozpuścić i wystudzić. Dodać pozostałe składniki przeznaczone na ciasto i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce (co najmniej 30 min lub włożyć na noc do lodówki).
Rodzynki sparzyć, osączyć i wystudzić. Aronię zblendować i wymieszać z rodzynkami.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części i rozwałkować na placki, podsypując mąką. Na każdym placku rozsmarować ¼ nadzienia i zwinąć w roladę.
2.Następnie wierzch każdego ciasta posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i obficie posypać cukrem.
Piec ok. 60 min w temp. 180⁰C.
Komentarze