Pierś drobiowa z brzoskwiniami i porem w śmietanie

4.97 (181 ocen)

  • 40 min

Pyszne i szybkie danie na każdą okazję. Odświeżony mój stary przepis :)

  • 40 min

Składniki:

  • duża, podwójna pierś z kurczaka ok. 750 - 800 g
    3 białe części z porów
    1 puszka (850 g) brzoskwiń w zalewie
    1 mała, czerwona słodka papryka
    250 ml. śmietanki 30 %
    łyżeczka posiekanej natki pietruszki
    masło z dodatkiem oleju do smażenia
    300 g ryżu (u mnie parboiled w saszetkach)
    przyprawy do mięsa:
    sól, pieprz czarny mielony, czosnek granulowany, papryka słodka
    do całości: sól, pieprz biały mielony
Wystaw ocenę:

4.97 (181 ocen)

Pierś drobiowa z brzoskwiniami i porem w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-259bkgd 1. Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę, paprykę w małą, pora w talarki.
  • image-0kqh4y2 2. Mięso przyprawić solą, pieprzem , papryką i czosnkiem granulowanym, przysmażyć lekko na maśle z olejem, przełożyć do miseczki.

    Na tym samym tłuszczu (w razie potrzeby dodać) poddusić krążki pora i paprykę, lekko posolić.
  • image-13qi6wc 3. Wszystko wymieszać na głębokiej patelni, dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie, wlać śmietankę i dusić aż odparuje tworząc sosik, doprawić jeszcze do smaku solą i białym pieprzem, posypać natką pietruszki.
  • image-1e6ac6l 4. W czasie kiedy dusi się potrawka ugotować ryż, gorący porcjami wysypywać na talerze, tworząc w środku jakby gniazdko w którym umieścić potrawkę wraz sosem.
  • image-27nr013 5. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mięso Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować