Tort ambasador - urodzinowy

4.6 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Taki torcik przepyszny przygotowałam dla mojej mamy z okazji 60 urodzin, wszystkim gościom bardzo smakował, nawet pytali w której cukierni był zamawiany, tak bardzo zachwalali. Tort składa się z dwóch kremów czekoladowej z namoczonymi w alkoholu rodzynkami, czekolady oraz orzechów, oraz jasnej kolorowej galaretki, ananasa oraz soczystych brzoskwiń. Tort z alkoholem.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Średnica tortownicy 30 cm:
    Biszkopt kakaowy:
    10 jajek dużych
    10 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao gorzkiego


    Masa budyniowa:
    1 l mleka
    3 budynie śmietankowe
    4 żółtka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki cukru kryształu
    400 g masła prawdziwego
    łyżeczka pasty waniliowej (Dr. Oetker)

    Masa czekoladowa:
    1 łyżka kakao
    2 łyżki nutelli
    1 tabliczka czekolady
    garść orzechów włoskich
    garść rodzynek
    2 kieliszki wódki

    Masa owocowa:
    4 połówki brzoskwini z puszki
    4 plasterki ananasa z puszki
    200 g kolorowej galaretki w cukrze

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki wody

    Dekoracja:
    kwiaty jadalne
    listki waflowe
    złote cyferki
    tooper, girlanda dekoracyjna
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Tort ambasador - urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, przesiany proszek do pieczenia, mąkę oraz kakao. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 25 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 cienkie blaty. Rodzynki przekładamy do słoika i zalewamy alkoholem.
  • 2. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaninę zalewamy gotujące mleko. Gotujemy gęsty budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszysto ok 15 minut, porcjami dodajemy zimny gęsty budyń oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Do smaku dodajemy alkohol ok 1,5 kieliszka stopniowo małymi porcjami z namoczonych rodzynek. Masę dzielimy na 2 równe części oraz odkładamy 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu.
  • 3. Brzoskwinie i ananasa kroimy w malutką kosteczkę. Orzechy i czekoladę siekamy na małe kawałki. Galaretkę kroimy w drobną kostkę. Do jasnej masy dodajemy galaretkę, brzoskwinie oraz ananasa. Do ciemnej dodajemy nutellę, kakao ( 3 łyżki kremu odkładamy na rozetki) rodzynki z alkoholu, czekoladę oraz orzechy. Mieszamy masy.
  • 4. Biszkopty mocno ponczujemy alkoholem i pierwszy wkładamy w rant do tortownicy, pierwsze przekładamy jasnym kremem, biszkopt ponownie ponczujemy masa czekoladowa i ostatni cienki biszkopt. Wierzch i boki smarujemy jasnym kremem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 5. Do garnka przekładamy margarynę, wodę, cukier puder oraz dobrej jakości kakao, wszystko doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Studzimy. Worek cukierniczy napełniamy polewą i dekorujemy tort. Rozetki robimy z pozostałego kremu czekoladowego, dekorujemy kwiatami jadalnymi oraz listkami.

Porady

Tort można tak że przygotować w prostokątnej formie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować