Tarta z brukselką i szynką na grahamkowym cieście

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta z brukselką i szynką na grahamkowym cieście

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    1 szkl mąki pszennej
    0,5 szkl mąki graham Młynomag
    pół kostki margaryny palma
    pół łyżeczki soli
    2 żółtka

    nadzienie
    50 g sera żółtego do posypania
    500 g brukselki
    100 g szynki w plastrach

    krem serowy
    1 kostka twarogu półtłustego
    2 łyżki śmietany
    sól
    pieprz
    pół szkl mleka
    50 g mozzarelli (z bloku)
    4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwy
    1 łyżka oliwy (zalewy od pomidorów)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tartaletki Tarta na słono

Tarta z brukselką i szynką na grahamkowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
    Ciasto zagniatamy dodając mąkę graham z Młynomagu i wyklejamy formę do tarty w rozmiarze standardowym. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp 200 st przez 14 min.
    Składniki kremu serowego wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę.
    Podpieczony spód cienko smarujemy masą serową i układamy szynkę a na niej ołówki brukselki.
    Oblewamy resztą kremu i wygładzamy.
    Wierzch posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok 40 min .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować