Stek w japońskim stylu z sałatką z brukselki

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jeden z pomysłów na szybki obiad czy kolację - stek z przepyszną sałatką z niedocenionej brukselki podbije Wasze kubki smakowe- polecam :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 steki z antrykotu
    1/3 szklanki mirinu
    1/3 szklanki sake
    2/3 szklanki sosu sojowego
    1 łyżka cukru brązowego
    1 łyżka startego imbiru
    Zamiast mirinu, sake i sosu sojowego można użyć gotowego sosu teriyaki - około ½ szklanki
    Sałatka:
    250 gram brukselki
    ¼ główki czerwonej kapusty
    1 marchewka
    1 garść kolendry
    Sos:
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki octu ryżowego
    ½ szklanki oliwy
    ½ łyżeczki oleju sezamowego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Stek

Stek w japońskim stylu z sałatką z brukselki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowania zaczynamy od przygotowania marynaty – do rondelka wlewamy sos sojowy, sake i mirin – dodajemy imbir i cukier – zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy aż 1/3 płynu odparuje – studzimy. Do wystudzonej marynaty wkładamy steki i marynujemy je minimum 15 minut. Uwaga! Jeśli używamy gotowego sosu teriyaki dodajemy do niego cukier i imbir i mieszamy aż do rozpuszczenia się cukru potem jak w przepisie wyżej.
    W międzyczasie oczyszczamy brukselkę, odcinamy twarde końcówki i szatkujemy je. To samo robimy z czerwoną kapustą. Marchewkę obieramy, ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy oprószamy je solą i lekko ugniatamy w rękach aby puściły sok.
    Do słoiczka wlewamy składniki sosu tj.: sos sojowy, ocet ryżowy, oliwę i olej sezamowy, dodajemy przeciśni1)ęty przez praskę czosnek, zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania jednolitego sosu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Steki przekładamy na rozgrzaną patelnie grillową i grillujemy po 2-6 minut z każdej strony (w zależności od stopnie wysmażenia). Usmażone steki przekładamy na deskę do krojenia i zostawiamy na 5 minut aby mięso odpoczęło.
    W tym czasie warzywa polewamy sosem, posypujemy kolendrą i mieszamy.
    Steka kroimy w plasterki, podajemy z surówką i np. ryżem ugotowanym na sypko, smacznego ; )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować