Puszyste muffinki z brukselką i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Coś dla amatorów szybkich i jarskich dań obiadowych-brukselka i warzywa pod jajeczną pierzynką.Można oczywiście zrobić w formie jednej dużej zapiekanki.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie brukselki mrożonej (u mnie Hortex)
    2 gotowane marchewki
    100 g groszku zielonego z puszki
    6 jaj
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    1 łyżka kaszy manny błyskawicznej
    sól morska
    pieprz kolorowy z młynka do smaku
    gałka muszkatołowa do smaku
    czubrica zielona do smaku
    bazylia suszona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę -nie rozmrażać! wrzucić na osolony wrzątek i blanszować około 5 minut Odcedzić na sicie ,pokroić na połówki lub na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać,posiekać drobno,czosnek przecisnąć przez praskę poddusić na łyżce masła na patelni, dodać pokrojoną brukselkę i marchewkę gotowaną również pokrojoną oraz osączony z zalewy groszek,doprawić do smaku czubricą solą i pieprzem.Wymieszać. Jajka ubić mikserem na puszystą masę ze śmietanką ,dodać kaszę mannę i delikatnie wymieszać doprawić do smaku bazylią oraz gałką muszkatołową.
  • 2. Ceramiczne kokilki około 7-8 sztuk (zależnie od wielkości)wysmarować masłem i posypać bułką tartą wyłożyć na dno warzywa i zalać masą jajeczną. Nagrzać piekarnik do 180*c. Kokilki wstawić do większego naczynia żaroodpornego z gorącą wodą tak aby kokilki były do połowy zanurzone i piec 20 minut aż masa całkowicie się zetnie. Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować