500 g mięsa mielonego
1 cebula starta na tarce
1 jajko
1 mała bułka kajzerka namoczona i odciśnięta
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta do obtoczenia
Do nadzienia:
10 średnich brukselek
Mielone z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Brukselkę obgotowujemy przez około 10 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy (
2. Mięso mieszamy razem z namoczona bułką, starta cebulą, jajkiem, natka pietruszki oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni.
3. Odrywamy po kawałku mięsa i rozpłaszczamy na dłoni, nakładamy po jednej brukselce i zalepiamy w kulkę obtaczając w bułce tartej. Tak postępujemy z kolejnymi kotletami.
Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony.Smacznego.
Komentarze