Sałatka z brukselki z sosem musztardowym i slonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zdrowa i pożywna sezonowa sałatka z brukselki. Doskonała na jesień i zimę. Odżywia i ogrzewa organizm od środka. Polecam,

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - brukselka: 250 gramów
    - natka pietruszki: 0.5 szklanki
    - pestki słonecznika: 50 gramów
    - twardy ser dojrzewający: 30 gramów
    SOS MUSZTARDOWY:
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - olej rzepakowy tloczony na zimno: 4 łyżki
    - musztarda ostra: 2 łyżki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brukselki z sosem musztardowym i slonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę myjemy, odcinamy zżółknięte liście i zgrubiałe głąby. Gotujemy na parze do miękkości- ok 15 minut.

    Słonecznik prażymy do suchej patelni, aż się lekko zarumieni i zacznie ładnie pachnieć. Pietruszkę drobno siekamy, a ser ścieramy na tarce.
  • 2. W dużej misce mieszamy składniki sosu i doprawiamy go według uznania. Jeśli użyliśmy mało ostrej musztardy to sos będzie potrzebował pieprzu. Dla większej ostrości do sosu można dodać chilli w płatkach lub kilka kropel tabasco.

    Do miski wrzucamy także słonecznik i natkę pietruszki, mieszamy i dodajemy ugotowaną brukselkę. Mieszamy dokładnie zawartość miski tak, by każda kapustka była obtoczona w sosie.
  • 3. Sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno, posypaną startym twardym serem, najlepiej polskim dojrzewającym Bursztynem lub Starym Szenekerem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować