Piekłam już chlebem z ziemniakami, ciecierzycą, kalafiorem.. czas na chlebek wzbogacony o brokuły :) i czarny sezam ;)
Składniki:
Zaczyn:
1 łyżka zakwasu żytniego
150 g wody
150 g mąki pszennej typ 650
Ciasto właściwe:
300 g wody
500 g mąki pszennej typ 650
1,5 łyżeczki soli
25 g sezamu czarnego
125 g ugotowanych brokułów
Chleb brokułowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin.
Na drugi dzień rano: brokuły wrzucić do naczynia, wlać cześć wody (ze składników na ciasto właściwe), zmiksować blenderem na puree. Resztę wody wlać do zaczynu i wymieszać.
Do misy robota wsypać mąkę, sól i czarny sezam. Wrzucić puree brokułowi, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyścielonej papierem. Wierzch oprószyć mąką i wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut.
Wystudzić na kratce.
Komentarze