Chleb brokułowy na zakwasie

0 (0 ocen)

Piekłam już chlebem z ziemniakami, ciecierzycą, kalafiorem.. czas na chlebek wzbogacony o brokuły :) i czarny sezam ;)

Składniki:


  • Zaczyn:
    1 łyżka zakwasu żytniego
    150 g wody
    150 g mąki pszennej typ 650
    Ciasto właściwe:
    300 g wody
    500 g mąki pszennej typ 650
    1,5 łyżeczki soli
    25 g sezamu czarnego
    125 g ugotowanych brokułów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb brokułowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę pszenną i ponownie wymieszać. Przykryć i odstawić na 12 godzin.

    Na drugi dzień rano: brokuły wrzucić do naczynia, wlać cześć wody (ze składników na ciasto właściwe), zmiksować blenderem na puree. Resztę wody wlać do zaczynu i wymieszać.

    Do misy robota wsypać mąkę, sól i czarny sezam. Wrzucić puree brokułowi, dodać zaczyn. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.

    Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do keksówki wyścielonej papierem. Wierzch oprószyć mąką i wygładzić. Przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie wstawić do lekko naparowanego piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 45 minut.
    Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Brokuły Czarny sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować