Powidło śliwkowe z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W słoneczny dzień nazbierałam pięknych soczystych śliwek i postawiłam na powidło, wyszło ciemne gęste prawdziwe domowe. Tym razem zrobiłam inne niż tradycyjne bo w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania i obawy że się przypalą. Idealne ze świeżym pieczywem oraz kubkiem mleka.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek
    1 kg cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Powidło śliwkowe z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki myjemy, pestkujemy. Przekładamy do wysokiej blachy od piekarnika zasypujemy cukrem brązowym. Wstawiamy do piekarnika grzanie góra- dół na 190 stopni przez 1,5 godziny bez przykrycia od czasu do czasu należy otworzyć piekarnik i przemieszać aby się równomiernie piekły. W tym czasie myjemy słoiczki.
  • 2. Gorące powidła przekładamy do czystych słoiczków. Zakręcamy.
  • 3. Pasteryzujemy ok 5 minut.
  • 4. Wystudzone wynosimy w chłodne miejsce.

Porady

Na powidło najlepiej nadają się śliwki węgierki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować