Śliwkowa rolada z ricottą i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.
2.1. Z podanej porcji śliwek odkładamy 3 sztuki. Pozostałe, jeśli są bardzo wysuszone, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie miksujemy z 2 łyżeczkami mąki kokosowej i olejem.
2. Powstałą lepką papkę wykładamy na papier do pieczenia. Równomiernie rozsmarowujemy na grubość ok. 1 mm.
3. Ser ricotta dokładnie mieszamy z brązowym cukrem i 1 łyżeczką maki kokosowej. Jeśli masa jest za bardzo zbita dodajemy śmietanę. Rozkładamy ją na warstwie ze śliwek.
4. Pozostałe owoce oraz czekoladę (może być dowolna, ja użyłam białej z kawałkami jagód) kroimy w drobną kostkę. Układamy wzdłuż jednego brzegu lekko dociskają.
5. Całość zawijamy i wstawiamy do lodówki razem z papierem na kilka godzin aby dobrze stężała.
6. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi i jagodami goi.
Komentarze