Mini chałki waniliowo maślane

4 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie chałki najlepiej smakują z prawdziwym masełkiem i szklanką ciepłego mleka bądź jogurtu. Chałki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, puchate z chrupiącą kruszonką. Polecam serdecznie bo znikają jeszcze ciepłe. Ja zrobiłam 3 mniejsze ale możesz zapleść jedną lub 2 duże.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    1/2 kostki masła prawdziwego
    45 g świeżych drożdży
    łyżeczka pasty waniliowej
    4 łyżki cukru brązowego
    3 żółtka

    Kruszonka:
    4 łyżki cukru perlisty
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki

    Dodatkowo:
    jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Mini chałki waniliowo maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i mlekiem odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Do miski od miksera wsypać resztę mąki, dodać żółtka, pastę waniliową, cukier oraz wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto hakiem lub ręką ok 5 minut. Pod koniec wlać roztopione i letnie masło i ponownie wyrabiać 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • chałki 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 części, każdą część podzielić ponownie na 3 części i uformować wałeczki. Każdy z 3 wałeczków spleść ze sobą tworząc chałkę. Chałki odstawić na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na 15 minut, posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • chałki 3. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach i posypać po chałkach. Chałki przełożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 25 minut aż staną się złociste.

Porady

Zamiast pasty waniliowej możesz użyć cukru waniliowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować