Szarlotka z płatkami owsianymi

4.46 (189 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, zdrowsza wersja szarlotki.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szkl mąki tortowej
    1 szkl płatków owsianych
    garść orzechów włoskich
    1/4 szkl cukru brązowego
    szczypta soli
    120 g rozpuszczonego masła
    1 łyżka zimnej wody
    Składniki na masę:
    1 kg jabłek
    Składniki na kruszonkę:
    2 szkl płatków owsianych
    2 łyżeczki cynamonu
    80 g masła
    2/3 szkl cukru brązowego
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw szykujemy ciasto. Płatki i orzechy zmielić blenderem na mąkę, Wsypać do nich mąkę, sól i cukier. Do rozpuszczonego masła dodać wodę, wymieszać i wlać do suchych składników. Wymieszać ręką na jednolitą masę. Ciastem wykleić wysmarowaną masłem i obsypaną mąką okrągłą foremkę.
    Zrobić dziurki widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
    Jabłka umyć, wyciąć gniazda i zetrzeć razem ze skórką. Wycisnąć sok. Wyłożyć na ciasto.
    Zrobić kruszonkę - wymieszać płatki, cukier brązowy, cynamon i masło, wyłożyć na jabłka. Piec jeszcze 45 minut, w tej samej temperaturze. Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Jabłka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować