Poke bowl z krewetkami w tempurze

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Poke bowl to hawajskie danie. Najczęściej składa się z ryżu, świeżych warzyw i owoców oraz surowej ryby. Moja wersja jest lekko spolszczona dzięki gotowanej fasolce. Surową rybę zastąpiłam smażonymi krewetkami.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krewetki surowe duże - 6-10 szt
    Tempura - 50g
    Olej do smażenia
    Ryż - 80g (+ opcjonalnie 1 łyżka curry do gotowania)
    Fasolka szparagowa - 300g
    Papryka - 1szt
    Pomidory cherry - 10szt
    Ananas - 3 plastry (świeży lub z puszki)
    Ogórek świeży - 2szt
    Rzodkiewka - 6szt
    Sos:
    Sos sojowy - 2 łyżki
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Syrop klonowy - 1 łyżka
    Sriracha - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Bowl

Poke bowl z krewetkami w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Poke bowl z krewetkami w tempurze 1. Zaczniemy od krewetek - polecam świeże, surowe. Pokażę krok po kroku jak je obrać. Najpierw krewetki myjemy.
  • Poke bowl z krewetkami w tempurze 2. Obcinamy głowę.
  • Poke bowl z krewetkami w tempurze 3. Zdejmujemy pancerzyk (najlepiej zostawić ostatni kawałek z ogonem - ułatwi to jedzenie). Razem z pancerzem odchodzą też nóżki.
  • Poke bowl z krewetkami w tempurze 4. Rozcinamy krewetkę na pół. Wyciągamy ze środka czarną nitkę - jelito.
  • Poke bowl z krewetkami w tempurze 5. Jeszcze raz myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Krewetki są gotowe do dalszej obróbki. Wrócimy do nich później, ponieważ krewetki smażymy przed samym podaniem.
  • Poke bowl z krewetkami w tempurze 6. Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy curry.

    Składniki na sos mieszamy. Nakładamy do miseczek.
    Fasolkę gotujemy. Polecam gotowanie na parze, zachowuje pełnię smaku. Wystarczy 10 minut.

    Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórka w plasterki. Ćwiartki pomidorów mieszamy z pokrojonym ananasem.

    Do miseczek nakładamy ryż i warzywa, osobno, jedno obok drugiego.

    Wracamy do krewetek. Tempurę mieszamy z wodą, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdą krewetkę zamaczamy w cieście i smażymy w dużej ilości tłuszczu z obu stron, aż będzie rumiana.

    Krewetki układamy na ryżu.

    Danie jemy maczając w sosie, lub możemy polać sosem całość.

Porady

Warzywa można oczywiście zmieniać zgodne z upodobaniami, popularne w tym daniu są: ogórki, cukinia, awokado, glony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować