Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta sałatka może stanowić lekkie, bezmięsne danie obiadowe. Jest przepyszna!

  • 60 min

Składniki:

  • ½ szkl. pęczaku
    2 szkl. wody
    1 kostka rosołowa
    ½ ogórka szklarniowego
    1 pęczek młodych buraczków
    ½ pęczka szczypiorku
    ½ pęczka koperku
    2 łyżki oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Sałatki Buraczki

Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczak ugotować do miękkości w wodzie z kostką rosołową, odcedzić i wystudzić. Przełożyć do miski. Liście botwinki oddzielić od buraczków. Dokładnie wypłukać z resztek ziemi. Buraczki gotować w pół szkl. wody przez 5 minut. Po ugotowaniu pokroić w kostkę i dołożyć do pęczaku. Ogórka również pokroić w kostkę, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać do pęczaku. Polać olejem, sokiem z cytryny, posolić do smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu, a na nich rozłożyć sałatkę z pęczakiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować