Sałatka z pieczonych buraków i szpinaku baby

4.5 (167 ocen)

Bomba witaminowa! Jest przede wszystkim źródłem żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy C. Doskonała na drugie śniadanie, lekki obiad, a także dodatek do grillowanych mięs. Tą sałatkę polecam zwłaszcza osobą, które są na diecie - jest sycąca, ale pełna składników odżywczych.

Składniki:

  • - 8 dag szpinaku baby,
    - 2 średnie buraki,
    - pomarańcza,
    - 2-3 łyżki sezamu
    Sos:
    - 2 łyżki oleju z pestek dyni (lub oliwy z oliwek),
    - łyżka octu balsamicznego,
    - po szczypcie soli morskiej i czarnego pieprzu.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Sałatki

Sałatka z pieczonych buraków i szpinaku baby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szorujemy, każdy z nich owijamy w kawałek folii aluminiowej, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 35-40 minut. Buraki studzimy, a następnie obieramy, kroimy w plasterki, a następnie na kawałki.
  • 2. Szpinak baby przebieramy, dokładnie myjemy i osączamy na sicie.
    Pomarańczę dokładnie szorujemy, Z pomarańczy ścinamy skórkę wraz z białą częścią, z miąższu wycinamy zgrabne fileciki pomarańczy.
    Sezam prażymy na suchej patelni.
    Olej z pestek dyni (lub oliwę) mieszamy z octem balsamicznym, solą morską i czarnym pieprzem.
  • 3. Na talerzach rozkładamy liście szpinaku, kawałki buraka i fileciki pomarańczy. Tuż przed podaniem sałatkę polewamy przygotowanym sosem i posypujemy uprażonym sezamem.

Porady

Smak sałatki można wzbogacić posypując ją pokruszonym, kozim serem lub serem feta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować