Zapiekanka makaronowo migdałowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Letnia zapiekanka z masą migdałową, makaronem świdry i owocami sezonowymi. Do zapiekanki zrobiłam pyszny sos jeżynowy który idealnie pasuje. Makaron polecam nie tylko w wersji wytrawnej ale też na słodko.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
    3 szklanki wody
    200 g makaronu świdry
    2 łyżki budyniu waniliowego
    4 łyżki cukru trzcinowego
    100 g borówek
    100 g malin
    300 g jeżyn
    2 łyżki migdałów obranych
    mięta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania z makaronem

Zapiekanka makaronowo migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuję blenderem dolewam kolejną szklankę wody. Przelewam na sitko wyłozone gazą i odsączam mleko kokosowe. Mleko wykorzystuję do koktajli. Pozostały miąż po zmiksowaniu migdałów nie wyrzucam tylko wykorzystuję do zapiekanki. Nie odciskam mocno bo zależy mi żeby masa nie była sucha. Dodaję do niej budyń , cukier dwie łyżki i mieszam. Makaron gotuję aldente mieszam z masą migdałową i wykładam do naczynia do zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut góra dól
    200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko, bo nie lubię pestek. Po wyjęciu z piekarnika wylewam sos na zapiekankę, dekoruję owocami i migdałami oraz miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować