Tort Ninjago zrobiłam dla najmłodszego wnuczka.Sam chciał taki, biały. Średniemu wnuczkowi robiłam w wersji niebieskiej. Dekoracje podobne, ale środek inny. Pokryty też inną masą. Masę z mlekiem w proszku,robiłam pierwszy raz.
krem serowy z białą czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-2 Danio-po 150 g.
-1 jogurt grecki-250 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 biała czekolada
krem serowy z gorzką czekoladą:
-1/2 kg. sera z wiaderka
-2 Danio-po 150 g.
-1 jogurt grecki-250 g.
-330 ml. śmietanki 30 %
-100 g. cukru pudru
-1 śnieżka
-30 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 gorzka czekolada
ponadto:
1 puszka brzoskwiń w żelu-320 g.(można dać 1/2 puszki,ciasto będzie stabilniejsze)
1 puszka wiśni w żelu-320 g.(jw.)
borówka amerykańska-250 g.
Tort ''ninjago''-ii wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.
Następne biszkopty, upiec tak samo.
2.Biały biszkopt włożyć do blaszki, wyłożonej wyżej papierem do pieczenia.
3.Posmarować brzoskwiniami w żelu.
4.krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jasny biszkopt z żelem.
5.Posypać umytą i wysuszoną borówką amerykańską.
6.Przykryć różowym biszkoptem.
7.Posmarować wiśniami w żelu.
8.krem serowy z gorzką czekoladą-Zrobić jak z białą czekoladą.Wyłożyć na biszkopt z żelem.
9.Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry i schłodzić.
10.Żeby wyjąć przełożone biszkopty z wysokiej blaszki, to przykryć inną blaszką z odkrytym bokiem albo większą deską. Odwrócić biszkopty dołem w górę.W/g wzoru wykroić kontury tortu.
11.Przełożyć na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych boków.
12.lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę.Dodać parę kropli olejku. Posmarować cały tort i schłodzić.
13.dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej z masy.Tutaj jeszcze wykorzystałam masę plastyczną.
14.masa z mleka w proszku-Wymieszać mleko w proszku z przesianym cukrem pudrem. Stopniowo dodawać mleka w płynie i zagniatać. Masa powinna się skleić, jak masa plastyczna.(zgubiłam rachubę z dodawaniem mleka, ale chyba ok. 10 łyżek)
Masę można farbować. Tutaj na łapki i paski dodałam kakao. Białą masę, brać partiami, wałkować, podsypując cukrem pudrem. Wykrawać odpowiednie kształty i przyklejać do tortu.Tort przetrzymywać w lodówce.Troszkę ta masa mi się rozpuściła, po bokach.Myślę że powinny być grubszy tynk (lukier ozdobny), pod taką masę.
Komentarze