TORT ''NINJAGO''-II wersja

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Tort Ninjago zrobiłam dla najmłodszego wnuczka.Sam chciał taki, biały. Średniemu wnuczkowi robiłam w wersji niebieskiej. Dekoracje podobne, ale środek inny. Pokryty też inną masą. Masę z mlekiem w proszku,robiłam pierwszy raz.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • biszkopt biały:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie waniliowe
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt różowy:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie malinowe
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1 płaska łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem serowy z białą czekoladą:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -2 Danio-po 150 g.
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 biała czekolada

    krem serowy z gorzką czekoladą:
    -1/2 kg. sera z wiaderka
    -2 Danio-po 150 g.
    -1 jogurt grecki-250 g.
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śnieżka
    -30 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 gorzka czekolada

    ponadto:
    1 puszka brzoskwiń w żelu-320 g.(można dać 1/2 puszki,ciasto będzie stabilniejsze)
    1 puszka wiśni w żelu-320 g.(jw.)
    borówka amerykańska-250 g.

    lukier ozdobny:
    -200 g. masła
    -1 szklanka cukru pudru
    -parę kropel olejku waniliowego

    masa z mleka w proszku:
    -400 g. mleka w proszku, pełnego(niebieskiego)
    -400 g. cukru pudru
    -parę łyżek zimnego mleka,w płynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort ''ninjago''-ii wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.
    Następne biszkopty, upiec tak samo.
  • biszkopt biały 2. Biały biszkopt włożyć do blaszki, wyłożonej wyżej papierem do pieczenia.
  • brzoskwinie w żelu 3. Posmarować brzoskwiniami w żelu.
  • masa serowa,biała 4. krem serowy z białą czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śnieżką. Dodać porcjami ser, Danio, jogurt i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na jasny biszkopt z żelem.
  • borówka amerykańska 5. Posypać umytą i wysuszoną borówką amerykańską.
  • biszkopt różowy 6. Przykryć różowym biszkoptem.
  • wiśnie w żelu 7. Posmarować wiśniami w żelu.
  • krem serowy, ciemny 8. krem serowy z gorzką czekoladą-Zrobić jak z białą czekoladą.Wyłożyć na biszkopt z żelem.
  • biszkopt ciemny 9. Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry i schłodzić.
  • wykrawanie kontur tortu 10. Żeby wyjąć przełożone biszkopty z wysokiej blaszki, to przykryć inną blaszką z odkrytym bokiem albo większą deską. Odwrócić biszkopty dołem w górę.W/g wzoru wykroić kontury tortu.
  • tort na paterze 11. Przełożyć na paterę i dosztukować nogi z odkrojonych boków.
  • lukier ozdobny 12. lukier ozdobny-Miękkie masło zmiksować z pudrem, na puszystą masę.Dodać parę kropli olejku. Posmarować cały tort i schłodzić.
  • dekoracje 13. dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej z masy.Tutaj jeszcze wykorzystałam masę plastyczną.
  • tort gotowy 14. masa z mleka w proszku-Wymieszać mleko w proszku z przesianym cukrem pudrem. Stopniowo dodawać mleka w płynie i zagniatać. Masa powinna się skleić, jak masa plastyczna.(zgubiłam rachubę z dodawaniem mleka, ale chyba ok. 10 łyżek)
    Masę można farbować. Tutaj na łapki i paski dodałam kakao. Białą masę, brać partiami, wałkować, podsypując cukrem pudrem. Wykrawać odpowiednie kształty i przyklejać do tortu.Tort przetrzymywać w lodówce.Troszkę ta masa mi się rozpuściła, po bokach.Myślę że powinny być grubszy tynk (lukier ozdobny), pod taką masę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować