Gulasz mięsno-borowikowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taki gulasz pasuje do wszystkiego a najbardziej smakuje nam z plackami ziemniaczanymi. Kawałki soczystego mięsa z malutkimi borowikami, które sama zbierałam latem to coś pysznego. Spróbujcie a się przekonacie, że smakuje nieziemsko. Rodzinka zachwalała sobie taki gulasz i już innego nie chce.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki
    350 g małych borowików
    3 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    mała papryka czerwona
    2 małe cebule
    2 łyżki smalcu
    kostka grzybowa
    2 łyżki mąki pszennej
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz mięsno-borowikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę podsmażyć na smalcu na lekko złoty kolor, do mięsa dodać szklankę wody oraz całe małe borowiki, pokroić drobno cebulkę, paprykę, czosnek. Dodać ziela oraz listki i kostkę grzybową. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu godzinę w razie potrzeby podlać szklanką wody.
  • 2. Gdy mięso będzie kruche i miękkie zagęścić sos mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i zagotować sos ok 10 minut co chwila mieszając aby się nie przypalił. Gulasz można podawać.

Porady

Taki gulasz idealnie pasuje do placków ziemniaczanych, kaszy, makaronu, ryżu lub ziemniaków. Najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam gulasz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gulaszowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować