Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką

4.46 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. Każdemu będzie smakować.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700g łopatki wieprzowej,
    200g boczku wędzonego,
    1 cebula,
    2 papryki czerwone,
    2 pomidory,
    3 duże ziemniaki,
    1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
    1 łyżeczka papryki wędzonej,
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,,
    1 litr wody,
    oliwa,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bogracz

Bogracz z boczkiem, ziemniakami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Łopatkę kroimy w kostkę. Cebulę oraz boczek kroimy w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażamy boczek razem z cebulą. Dodajemy łopatkę. Razem smażymy około 10 minut. Mięso zalewamy wodą. Dodajemy paprykę ostrą oraz paprykę wędzoną. Gotujemy około godziny.
    2. Paprykę oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane warzywa dodajemy do mięsa. Gotujemy około 20 minut. Na końcu do gulaszu dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka ostra

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować