Pierś z kurczaka rolowana ze szpinakiem i pieczarkami w boczku

5 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki z farszem z pieczarek i szpinaku. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
    10dag szpinaku – może być mrożony
    15dag pieczarek
    1 cebula
    Plasterki boczku
    Olej
    Sól, pieprz
    Tymianek
    1 szklanka bulionu
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Pierś z kurczaka rolowana ze szpinakiem i pieczarkami w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć, aż woda odparuje. Dodać szpinak – świeży umyć, osuszyć, posiekać. Całość wymieszać, chwilę smażyć – jeśli używamy mrożonego szpinaku, smażymy dłużej, by roztopił się, a woda odparowała. Odstawić do wystygnięcia.
    Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie przeciąć wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układać porcję farszu. Mięso rolować.
    Każdą roladkę owijamy plastrami boczku– w razie potrzeby można spiąć wykałaczką.
    Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 25-30 minut. Początkowo z przykryciem, pod koniec pieczenia ściągną pokrywkę i piec do zarumienienia.
    Przygotowane roladki z kurczaka podawać z ziemniakami lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować