Tiropita po grecku

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 5 min

Danie przyrządziłam po powrocie z Grecji, gdzie mieszkałam ponad 6 lat.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • ● 50 dag sera feta lub sałatkowo-kanapkowego
    ● op. ciasta francuskiego
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 20 dag szynki
    ● 10 dag gotowanego boczku
    ● 5 jajek
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. oliwy
    ● posiekany pęczek natki pietruszki
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Tiropita po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta francuskiego lekko rozciągamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Fetę rozdrabniamy. Mieszamy z rozkłóconymi
    jajkami. Żółty ser, szynkę i boczek kroimy w kostkę, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Wlewamy mleko i wsypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
  • 3. Farsz równomiernie wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.

Porady

RADY Zofii Pęczar Dobrze smakuje z sałatką ze świeżych ogórków i pomidorów z cebulą, doprawioną oregano i oliwą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Feta

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować