Tiropita po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta francuskiego lekko rozciągamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Fetę rozdrabniamy. Mieszamy z rozkłóconymi
jajkami. Żółty ser, szynkę i boczek kroimy w kostkę, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Wlewamy mleko i wsypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
3.Farsz równomiernie wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
Porady
RADY Zofii Pęczar
Dobrze smakuje z sałatką ze świeżych ogórków i pomidorów z cebulą, doprawioną oregano i oliwą.
Komentarze