Placuszki z buraczków i twarogu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne wytrawne placuszki, które dzięki obecności buraczków zyskują ciekawy słodkawy smak. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną. Świetna alternatywa na prosty obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -3 średnie buraki
    -2 jabłka
    -500 g twarogu
    -1 jajko
    -1 szkl. mąki
    -1/2 szkl. mleka
    -sól, cukier
    -kwaśna śmietana
    -tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Bliny Buraczki Ser

Placuszki z buraczków i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Twaróg rozdrobnić z mlekiem na gęstą masę (można zmiksować). Jabłka obrać, zetrzeć. Wymieszać z twarogiem. Dodać buraki, jajko, mąkę. W razie potrzeby dolać odrobinę mleka. Masa powinna być dość gęsta. Dodać trochę cukru, posolić. Kłaść łyżką nieduże placuszki na rozgrzanym oleju. Smażyć z obu stron. Podawać ciepłe polane kwaśną śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Twaróg Ser biały Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować