Pieczeń wieprzowa w sosie borowikowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Taką soczystą i kruchą pieczeń w sosie z mnóstwem borowików zrobiłam na niedzielny obiad, podałam ją w towarzystwie klusek śląskich z modrą kapustą. Rodzinka bardzo zachwalała to danie więc przepis puszczam dalej.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g schabu ładnego mięsnego
    300 g borowików leśnych
    kostka mięsna
    pieprz i sól
    2 łyżeczki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń wieprzowa w sosie borowikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić z błonki i oprószyć solą oraz pieprzem, cały ładny kawałek przełożyć do garnka i zalać wodą ok 2 szklanki, dodać kostkę mięsną oraz borowiki pokrojone drobniutko. Tak przygotowaną pieczeń gotować pod przykryciem na małym ogniu ok godziny.
  • 2. Po tym czasie sprawdzić czy mięso miękkie jeśli tak to wyciągamy mięso na deskę kuchenną aby odpoczęło 5 minut a następnie kroimy w cienkie plastry. A sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Do sosu przekładamy plastry mięsa i jeszcze podgrzewamy 5 minut. Podajemy z ulubionym zestawem.

Porady

Zamiast borowików można użyć pieczarek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować