Beza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa arystokracja wśród najsłodszych deserów świata.
3 godz. 40 min
Składniki:
Beza:
1 szklanka białek
40 dag drobnego cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z limonki
Szczypta soli
Do przełożenia:
½ litra śmietany kremówki
50 g karmelowej czekolady (Wedla)
50 g gorzkiej czekolady
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z limonki
2 śmietan fiksy
Słoiczek konfitur wiśniowych
Beza straciatella z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza:
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, narysować na niej dwa okręgi jeden mniejszy i większy, mój miał 22 cm i 16 cm. Nagrzać piekarnik do 180*c.
Białka przelać do misy miksera ubić na sztywną pianę ze szczypta soli, wsypywać stopniowo cukier aż do połączenia, masa ma być sztywna i błyszcząca, dodać sok z limonki, oraz mąkę ziemniaczaną, zmiksować.
Masę bezową podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa narysowane kręgi, wyrównać łyżka boki.
Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 5 minutach temp zmniejszyć do 130*c i piec 80 minut.
Po upieczeniu beza ma być chrupka, może lekko popękać. Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić bezę na całą noc.
2.Masa straciatella:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem śmietan fiksami oraz sokiem z limonki, dodajemy starte czekolady mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką.
Dużą bezę kładziemy na paterze, rozsmarowujemy ¾ części kremu, polewamy konfiturą wiśniową, przykrywamy mniejszą bezę, rozsmarowujemy resztę kremu, dodajemy wiśnie.
Schładzamy w lodówce i podajemy.
Komentarze