czekoladowe PIEROGI z TRUSKAWKAMI i miętową bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Czekoladowe pierogi – pokochają je duzi i mali. W sezonie truskawkowym absolutny „must eat”! Doskonałe na ciepło i zimno, na obiad i na deser. Po prostu idealne!

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • przepis na ok. 25 sztuk
    ciasto:
    250 g mąki pszennej
    30g dobrego ciemnego kakao
    1 jajko
    szczypta soli
    5g cukru
    1 łyżki oleju
    ok 125ml gorącej wody

    nadzienie:
    ok. 25 truskawek

    bita śmietana:
    200ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    10 listków mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Bita śmietana

Czekoladowe pierogi z truskawkami i miętową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i sól. Wbijamy jajko, dodajemy olej i mieszamy przy pomocy łyżki. Stopniowo zaczynamy dolewać wodę stale mieszając. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto (UWAGA! ciasto jest bardzo ciepłe). Zawijamy je w folię aluminiowa i odkładamy na kilka minut by odpoczęło.

    TRUSKAWKI: truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki (u mnie na 4 i każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół).

    PIEROGI: odrywamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy je na stolnicy, szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy kawałki truskawek (ok. 1 truskawka na 1 pieróg) i dokładnie sklejamy – u mnie widelcem, aby pierożki miały ładny i oryginalny brzeg. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy przez 5 minut od momentu wypłynięcia.

    BITA ŚMIETANA: miętę miażdżymy dokładnie w moździerzu lub kroimy ja bardzo drobno i miażdżymy nożem aby puściła wszystkie cenne aromaty. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i na wysokich obrotach miksera ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy miętę. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy ją na nasze pierożki.

    Pierogi podajemy w towarzystwie kawałków truskawek i listków mięty. Pyszne!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Mięta Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować