Czekoladowe pierogi – pokochają je duzi i mali. W sezonie truskawkowym absolutny „must eat”! Doskonałe na ciepło i zimno, na obiad i na deser. Po prostu idealne!
40 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
przepis na ok. 25 sztuk
ciasto:
250 g mąki pszennej
30g dobrego ciemnego kakao
1 jajko
szczypta soli
5g cukru
1 łyżki oleju
ok 125ml gorącej wody
Czekoladowe pierogi z truskawkami i miętową bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i sól. Wbijamy jajko, dodajemy olej i mieszamy przy pomocy łyżki. Stopniowo zaczynamy dolewać wodę stale mieszając. Gdy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję przekładamy je na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto (UWAGA! ciasto jest bardzo ciepłe). Zawijamy je w folię aluminiowa i odkładamy na kilka minut by odpoczęło.
TRUSKAWKI: truskawki dokładnie myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki (u mnie na 4 i każdą ćwiartkę jeszcze raz na pół).
PIEROGI: odrywamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy je na stolnicy, szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy kawałki truskawek (ok. 1 truskawka na 1 pieróg) i dokładnie sklejamy – u mnie widelcem, aby pierożki miały ładny i oryginalny brzeg. Gotowe pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
BITA ŚMIETANA: miętę miażdżymy dokładnie w moździerzu lub kroimy ja bardzo drobno i miażdżymy nożem aby puściła wszystkie cenne aromaty. Śmietanę wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i na wysokich obrotach miksera ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy miętę. Gotową bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy ją na nasze pierożki.
Pierogi podajemy w towarzystwie kawałków truskawek i listków mięty. Pyszne!
Komentarze