Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu

0 (0 ocen)

Wersja „oszukanego” sernika na zimno z jogurtu greckiego i galaretki. Spód stanowi kukurydziane ciasto z jabłkami. Niebanalnym wykończeniem sernika są ciasteczka kukurydziane. Ciasto zaskakuje formą i znakomitym smakiem.

Składniki:

  • Ciastka:
    3 szklanki płatków kukurydzianych
    1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka)
    1/3 szklanki cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto:
    1 i 1/3 szklanki drobnej kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku karmelowym (na ½ L mleka każde)
    ½ szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 większe jabłka (łącznie ok. 500g)

    Masa:
    3 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego 10% (3 x 400g)
    200 g masła
    4 jajka
    3 opakowania galaretki o smaku brzoskwiniowym (na ½ L wody każde)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu 1. Przygotować ciastka – wszystkie składniki wymieszać, następnie uformować 20 kulek i ułożyć je w formie (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 30 – 35 min (180 st. C). Ciastka wystudzić.
  • Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu 2. Przygotować ciasto z jabłkami – jajka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ucierając, dodać kolejno – olej, wszystkie opakowania proszku budyniowego, proszek do pieczenia. Na końcu wsypać kaszę i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić na cząstki i wyłożyć na ciasto.
  • Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu 3. Całość piec 60 min (180 st. C). Gotowy placek wystudzić.
  • Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu 4. Na masę w garnku rozpuścić masło, dodać wszystkie opakowania jogurtu oraz wbić jajka. Mieszając, doprowadzić do zagotowania, a następnie podgrzewać 5 min, nadal mieszając.
  • Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu 5. Do gorącej masy wsypać wszystkie opakowania galaretki i dokładnie wymieszać - proszek musi wyraźnie się rozpuścić.
  • Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu 6. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wyłożyć ją na ciasto z jabłkami.
  • Sernik jogurtowy na cieście kukurydzianym z jabłkami, z kukurydzianym ciastkiem na wierzchu 7. Wierzch równomiernie obłożyć ciastkami kukurydzianymi (w kombinacji 4 ciastka wzdłuż krótszego boku formy, 5 ciastek przy dłuższej krawędzi). Całość włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować