Domowe pierogi z borówkami , prażonym jabłkiem i biszkoptem

5 (21 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne pierogi , doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych . Mięciutkie ciasto skryło w sobie owocowy farsz z dodatkiem pokruszonych biszkoptów , a całość otulił schłodzony jogurt :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    2 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    ok . 3/4 szklanki ciepłej wody
    1 łyżka śmietany
    4 łyżki oleju
    szczypta soli
    Farsz :
    1 szklanka borówki amerykańskiej
    6 łyżek prażonych jabłek
    4 biszkopty
    2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1 łyżeczki cukru z wanilią
    2 szczypty kardamonu
    Dodatkowo :
    osolony wrzątek z dodatkiem oleju
    jogurt grecki - 400 g
    listki mięty
    borówki
Wystaw ocenę:

5 (21 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Domowe pierogi z borówkami , prażonym jabłkiem i biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe pierogi z borówkami , prażpnym jabłkiem i biszkoptem 1. Do uprażonych jabłek dodaję cukier , pokruszone wałkiem biszkopty , cukier z wanilią , kardamon , mieszam , dodaję borówki , mieszam , odstawiam .
  • Domowe pierogi z borówkami , prażonym jabłkiem i biszkoptem 2. Składniki ciasta zagniatam na sprężyste , elastyczne ciasto , podsypuje mąką , nakrywam miseczką , pozostawiam na ok . 20 minut . Po tym czasie ciasto dziele na pół , formuję placki , podsypuję mąką , wałkuję cienko , wykrawam koła - u mnie średnica 8 cm . , na pół kół nakładam farsz i pozostałe koła , zlepiam brzegi pierogów . Pierogi gotuje we wrzątku ok . 2-3 minuty od wypłynięcia , wyjmuję łyżką cedzakową na talerze . Pierogi podaję ze schłodzonym jogurtem , listkami mięty , osypane borówkami :)

Porady

Zawsze możemy zrobić klasycznie zlepiane pierogi :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować