Ciasto "Cudaczek serowo-wiśniowy"

4.5 (143 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto, które choć pracochłonne to wspaniałe w smaku, spód na gorzkim biszkopcie genueńskim, puszysty maślany krem z dodatkiem likieru waniliowego, warstwa serowa i wiśniowa, całość zwieńczona jasnym biszkoptem oraz polewą czekoladową.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt ciemny:
    6 jaj
    15 dag cukru
    12 dag mąki tortowej
    3 łyżki kakao
    40 g masła

    Biszkopt jasny:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    ½ szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa serowa:
    80 dag twarogu mielonego
    ½ szklanki mleka w proszku
    ½ szklanki mleka
    5 jaj
    2 łyżki miękkiego masła
    20 dag cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    Krem budyniowy z likierem:
    750ml mleka
    2 budynie śmietankowe
    32 g cukru z prawdziwa wanilią
    4 łyżki cukru
    100 ml likieru waniliowego
    35 dag masła

    Warstwa wiśniowa:
    1 słoik wiśni drylowanych z syropu
    2 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    2 galaretki wiśniowe
    1 łyżeczka żelatyny

    Poncz:
    ¾ szklanki wody
    ¼ szklanki likieru waniliowego
    1 łyżeczka cukru pudru

    Dodatkowo:
    Polewa czekoladowa
    Posypka białej czekolady
    Słoiczek dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Ciasto "cudaczek serowo-wiśniowy" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-04rva6y 1. Biszkopt ciemny:
    Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać z kakao, przesiać przez sito, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodawać stopniowo mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlać rozpuszczone masło i delikatnie wmieszać w ciasto.
    Wylać do wyłożonej papierem formy piec około 25 minut w temp 165*c.
    Po upieczeniu wystudzić.
  • image-0ja4tjv 2. Biszkopt jasny:
    Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na pianę pod koniec wsypać cukier i dalej miksować, następnie dodawać po jednym żółtku aż do połączenia, wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem. Wylać do takiej samej blachy jak piekliśmy ciemny biszkopt piec 20 minut w temp 160*c.
    Po upieczeniu wystudzić.
  • image-1xtwbd0 3. Warstwa serowa:
    Wszystkie składniki umieścić w misie miksera zmiksować krótko, tylko do jednolitego połączenia składników , wylać na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piec 45 minut w temp 175*c, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.
  • image-0d1k43t 4. Krem budyniowy:
    Na mleku z cukrami gotujemy budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia.
  • image-0afks6a 5. Warstwa wiśniowa:
    Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, można zmiksować blenderem na mus, zostawiamy do lekkiego stężenia.
  • 6. Poncz:
    Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
  • image-0jtb49w 7. Złożenie ciasta:
    Na dnie blachy układamy ciemny biszkopt, skrapiamy połową ponczu z likierem, smarujemy cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.
  • image-01f381g 8. Dajemy warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywamy jasnym biszkoptem, skrapiamy reszta ponczu, dekorujemy polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować