Kurczak ze szparagami w sosie z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To danie to klasyk jeśli chodzi o szparagi. Bardzo lubią się z szynką szwarcwaldzką i idealnie się dopełniają.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    1 ząbek czosnku
    Papryka słodka
    kurkuma
    sól
    pieprz
    zielone szparagi
    1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej w plastrach
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka masła
    1 szklanki bulionu (1 szkl. wrzątku + 1/2 kostki bulionowej)
    Kilka suszonych pomidorów z oliwy
    200ml śmietanki 30%
    Kilka listków natki pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt Dania z kurczaka

Kurczak ze szparagami w sosie z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka przekroić na mniejsze filety i doprawić z obu stron. Przeciśnięty przez praskę czosnek wetrzeć w mięso. Skropić oliwą. Podsmażyć na złoto na patelni z odrobiną tłuszczu.
  • 2. Do mięsa wlać bulion, dusić pod przykryciem 10 min.
  • 3. Szparagom odłamać stwardniałe końce, szynkę i pomidory pokroić w kostkę.
  • 4. Do mięsa dodać śmietankę, zagotować. Dorzucić pomidory, szynkę i wymieszać.
  • 5. Szparagi podgotować 4 min. w osolonej widzie, odsączyć, dodać na patelnię przed samym podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone szparagi Szynka parmeńska (prosciutto)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować