Kluski leniwe na słodko

1.75 (12 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ostatnio bym tylko jadła wszystko mączne a więc mąka u mnie wszędzie, takie kluski są bardzo syte i smaczne. Mogą być na obiad lub podwieczorek. Ja podałam je polane masełkiem, świetnie smakują z owocami.

  • 5 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu pótłustego z kostki
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru kryształu
    cukier waniliowy
    jajko małe

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    cukier do posypania
Wystaw ocenę:

1.75 (12 ocen)

Kluski leniwe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wyciągnąć z opakowania i przełożyć do miski, dodać jajko, cukier waniliowy oraz cukier kryształ i mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Mąki nie dodawać za dużo ponieważ kluski wyjdą za twarde. Z ciasta uformować 2 wałki, zrobić widelcem wzorek z dwóch stron, a następnie pokroić na małe kawałki.
  • kluski 2. W garnku zagotować wodę, wrzucać na wrzątek i gotować przez około 1,5 minuty kluski. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić kluski i wymieszać delikatnie. Podawać posypane cukrem kryształem.

Porady

Kluski można podać z ulubionymi owocami. Kluski można polać maselkiem i posypać cynamonem. Kluski smakują jak pierogi z białym serem na słodko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować