Ciasto kawowo-kokosowe

5 (2 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowo kawowym z wkładką kokosową.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajko 5szt.
    białko jaja kurzego 3szt
    mąka 130g
    kakao 20g
    woda gazowana 3 łyżki
    cukier 200g
    wiórki kokosowe 80g
    mleko 700ml
    masło 200g
    budyń waniliowy 2op.
    śmietana 200ml
    kawa lub cappuccino 30g
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto kawowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z 115 gramami cukru ( cukier dodawać partiami, najlepiej po łyżce co około 30s). Następnie dodać 3 łyżki wody i po jednym żółtku. Przesiać mąkę i kakao i stopniowo dodawać. Całość powinna być ubijana przez około 12min (biszkopt wychodzi wtedy ładny i puszysty). Piekarnik nagrzać na 180 stopni i piec przez około 20 min.
  • 2. Biszkopt najlepiej upiec dzień przed nakładaniem kremu, wtedy najlepiej jest go przekrajać.
  • 3. WKŁADKA KOKOSOWA:
    Białka ubijać mikserem, dodawać stopniowo pozostały cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać je delikatnie łopatką. Tak powstałą masę przełożyć do tej samej blachy, w której był pieczony biszkopt. Piec w 170 stopniach przez około 20 min
  • 4. KREM BUDYNIOWY:
    500 ml mleka wlać do garnka i podgrzać. Dodać do tego cukier według smaku. Do szklanki wlać pozostałą ilość mleka, wsypać budynie (dodatkowo wsypać jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej, aby budyń był gęstszy). Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać budyń ze szklanki i energicznie mieszać. Gotowy masę przykryć folią tak, aby dotykała powierzchnie budyniu. W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać do niego budyń. Na koniec w 3 łyżkach ciepłej śmietanki rozpuścić kawę. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie wlać do masy budyniowej.
  • 5. Biszkopt przekroić na pół. Nasączyć go kawą. Połowę przygotowanej masy wyłożyć na biszkopt. Na to położyć wkładkę kokosową, a następnie rozsmarować resztę kremu i przykryć drugim blatem biszkoptu. Pozostawić do ściągnięcia.
  • 6. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Dodać żelatynę, aby śmietanka była twarda. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Do dekoracji posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować